Centrum Agrarische Geschiedenis

Kenniscentrum voor agrarisch erfgoed

CAG bestudeert de geschiedenis en het erfgoed van landbouw, voeding en landelijk leven vanaf de tweede helft van de 18de eeuw tot vandaag.

Herbeleef onze contactdag 'De blik vooruit'

Samen met internationale sprekers blikte CAG terug en vooruit op de belangrijkste uitdagingen in het erfgoedveld van landbouw, voeding en landelijk leven. Kernwoorden hierbij waren multidisciplinariteit, toekomstgerichtheid en diversiteit. De historische brouwerijsite De Hoorn, waar de roots van Stella Artois liggen, bleek de ideale setting om tijdens de dialoogsessies in de namiddag enkele ideeën te laten rijpen. 

Projecten

CAG werkt als initiatiefnemer, uitvoerder en deelnemer aan tal van projecten in het themaveld landbouw, voeding en landelijk leven.

Themaverhaal in de kijker

Ontdek de geschiedenis en het erfgoed van landbouw, voeding en landelijk leven in een rijke waaier aan thema's in verhaalvorm. Elke twee maanden wordt een nieuw onderwerp uitgediept in samenwerking met experts.

Bonne bière belge. De vererfgoeding van de Belgische biercultuur.

In 2016 erkende UNESCO de Belgische biercultuur als immaterieel cultureel erfgoed (ICE). In 2010 werden de eerste culinaire tradities opgenomen op de Representatieve Lijst. De erkenning van gastronomisch immaterieel cultureel erfgoed deed vragen rijzen bij sommige experts. Hoe kan iets banaals als eten toch bijzonder genoeg zijn voor een UNESCO-erkenning?

Collectie Bulskampveld

De Collectie Bulskampveld is het voormalige landbouw-, ambachten- en karrenmuseum van de Provincie West-Vlaanderen. CAG beheert sinds 2018 de collectie in opdracht van de Vlaamse overheid.

Over Centrum Agrarische Geschiedenis

CAG wil samen met andere geïnteresseerden, de geschiedenis en het erfgoed van landbouw, voeding en landelijk leven in Vlaanderen en Brussel sinds 1750 bestuderen, bewaren, borgen en ontsluiten. Het belicht materieel en immaterieel erfgoed in zijn nationale en internationale context en heeft bijzondere aandacht voor de interactie tussen verleden, heden en toekomst.

Terug naar boven