Centrum Agrarische Geschiedenis

Kenniscentrum voor agrarisch erfgoed

CAG bestudeert de geschiedenis en het erfgoed van landbouw, voeding en landelijk leven vanaf de tweede helft van de 18de eeuw tot vandaag.

Koffiestories

‘Koffiestories’ is een koepelproject. Het bestudeert en presenteert materieel en immaterieel koffie-erfgoed in Vlaanderen en Brussel. Samen met partners, uit het erfgoedveld en daarbuiten, zet CAG met het project in op onderzoek, (digitale) registratie en experiment met participatief documenteren en waarderen. Publieksgerichte acties zoals expo’s, workshops, dialoogtafels, een publicatie en een Koffie-Festival belichten het koffie-erfgoed vanuit verschillende invalshoeken.

Projecten

CAG werkt als initiatiefnemer, uitvoerder en deelnemer aan tal van projecten in het themaveld landbouw, voeding en landelijk leven.

Themaverhaal in de kijker

Ontdek de geschiedenis en het erfgoed van landbouw, voeding en landelijk leven in een rijke waaier aan thema's in verhaalvorm. Elke twee maanden wordt een nieuw onderwerp uitgediept in samenwerking met experts.

Geen boer op het veld! De boerenbetoging van 23 maart 1971

Op 23 maart 1971 nemen maar liefst 100.000 landbouwers, uit België en de andere lidstaten van de EEG, de straten van Brussel in. Ze betogen tegen de hervormingsplannen van Europees landbouwcommissaris Sicco Mansholt.

Collectie Bulskampveld

De Collectie Bulskampveld is het voormalige landbouw-, ambachten- en karrenmuseum van de Provincie West-Vlaanderen. CAG beheert sinds 2018 de collectie in opdracht van de Vlaamse overheid.

Over Centrum Agrarische Geschiedenis

CAG wil samen met andere geïnteresseerden, de geschiedenis en het erfgoed van landbouw, voeding en landelijk leven in Vlaanderen en Brussel sinds 1750 bestuderen, bewaren, borgen en ontsluiten. Het belicht materieel en immaterieel erfgoed in zijn nationale en internationale context en heeft bijzondere aandacht voor de interactie tussen verleden, heden en toekomst.

Terug naar boven