Centrum Agrarische Geschiedenis

Kenniscentrum voor agrarisch erfgoed

CAG bestudeert de geschiedenis en het erfgoed van landbouw, voeding en landelijk leven vanaf de tweede helft van de 18de eeuw tot vandaag.

Focus Vakmanschap

Documentaire ‘Brussels Grondwitloof: zaden van eigen kweek’

De kennis en de traditie die bij de zadenteelt van witloof komt kijken, gaat vele jaren terug en steunt volledig op de overdracht van kennis en kunde die generatie op generatie werd doorgegeven. Door samen uren in de witlooflaag door te brengen en onder het strenge maar rechtvaardige oog van de oudere generatie krijgt de nieuwe generaties de kneepjes van het vak onder de knie.

Projecten

CAG werkt als initiatiefnemer, uitvoerder en deelnemer aan tal van projecten in het themaveld landbouw, voeding en landelijk leven.

Themaverhaal in de kijker

Ontdek de geschiedenis en het erfgoed van landbouw, voeding en landelijk leven in een rijke waaier aan thema's in verhaalvorm. Elke twee maanden wordt een nieuw onderwerp uitgediept in samenwerking met experts.

“En dat groeide maar hé.” Het verhaal van de Haspengouwse fruitteelt na 1960.

Haspengouw, in het zuiden van Limburg, staat bekend als de fruitstreek van Vlaanderen. Grote, intensieve fruitbedrijven, een bloeiende, wereldgerichte veiling en een wetenschappelijk onderzoekscentrum van wereldklasse typeren de sector in de regio. Dat is een heel ander beeld dan de fruitteelt van voor de Tweede Wereldoorlog, toen gemengde hoogstamboomgaarden het landschap domineerden, het fruit op de lokale markt werd verkocht, en het onderzoek naar ziekten en plagen in de boomgaard nog in de kinderschoenen stond.

Collectie Bulskampveld

De Collectie Bulskampveld is het voormalige landbouw-, ambachten- en karrenmuseum van de Provincie West-Vlaanderen. CAG beheert sinds 2018 de collectie in opdracht van de Vlaamse overheid.

Over Centrum Agrarische Geschiedenis

CAG wil samen met andere geïnteresseerden, de geschiedenis en het erfgoed van landbouw, voeding en landelijk leven in Vlaanderen en Brussel sinds 1750 bestuderen, bewaren, borgen en ontsluiten. Het belicht materieel en immaterieel erfgoed in zijn nationale en internationale context en heeft bijzondere aandacht voor de interactie tussen verleden, heden en toekomst.

Terug naar boven