Water en land. Immaterieel erfgoed en duurzame ontwikkeling.

Samen met het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN) en verschillende erfgoedgemeenschappen, verbonden aan inspirerende voorbeeldpraktijken in Vlaanderen en Nederland, behandelen we in drie projectjaren drie actuele uitdagingen: waterbeheer, behoud van biodiversiteit en bodemvruchtbaarheid. We benaderen deze uitdagingen vanuit een andere hoek, wisselen ervaring en expertise uit en leveren daarmee nieuwe oplossingen.

Luchtbeeld van de vloeiweiden van Lommel tijdens het witteren, 2018. Fotograaf: Nico Vande Kerkhof.

Drie projectjaren

In het eerste themajaar stond ‘Waterbeheer’ als eerste uitdaging centraal: Steeds meer krijgen we te maken met droogte, verzilting, maar anderzijds ook vernatting en overstromingen. Oude technieken kunnen een antwoord bieden: graslandbevloeiing waarbij stromend water via sloten en greppels tot op de vloeiweide geleid wordt om de hooiopbrengst te verhogen en het molenaarsambacht bijvoorbeeld.  

Het tweede themajaar focust op het behoud van ‘Biodiversiteit’: Gelegde heggen zijn niet alleen mooi om naar te kijken maar zijn ook zeer nuttig voor de biodiversiteit én als ondoordringbare afscheiding. En we bekijken hoe bijenhouders een actieve bijdrage leveren aan een meer natuurlijke omgeving. ‘Bodembeheer’ is tenslotte het derde thema en uitdaging. 

Als rode draad binnen deze drie thema’s, besteden we aandacht aan het ontwikkelen van een duurzame grondhouding en een ecological citizenship. Door mensen terug actief een rol te laten spelen in de natuur en het bijhorende immaterieel cultureel erfgoed, inspireren we hen om ook zelf meer klimaatbewust te worden. 

Heggen leggen en vlechten. Fotograaf: Peter Guedens. Collectie RLLK vzw.

Lerend netwerk

We starten elk van de drie themajaren met het herkennen en verzamelen en inventariseren van enkele duurzame immaterieel erfgoedpraktijken. Via archief- en bronnenonderzoek en door middel van interviews en dialoogtafels, brengen we samen met de erfgoedgemeenschappen noden en behoeften van duurzame ICE-praktijken in kaart. In een volgende fase staat uitwisseling van expertise en kennis centraal. In een lerend netwerk delen Vlaamse en Nederlandse erfgoedgemeenschappen hun ervaringen omtrent duurzaamheid, maar ook met erfgoedprofessionals wordt kennisuitwisseling opgezet.

Ten slotte wordt aandacht besteed aan het naar buiten brengen van de verzamelde kennis en inzichten, en meer specifiek aan het attenderen van beleidsmakers, beheerders en experten. We geven de kennis optimaal door en betrekken nieuwe mensen door ecologisch duurzame aspecten van ICE-praktijken te documenteren en zichtbaar te maken.

De projectresultaten kan je terugvinden op de website www.waterenland.be.

Kleine landschapselementen in de omgeving van Peer, 2011. Inge Durme. CC by 4.0.

Projectverantwoordelijke

Heb je vragen over dit project? Laura helpt je graag verder.

Projectmedewerker immaterieel erfgoed

Laura Danckaert

Terug naar boven