Pre-order: Lekkere plekken. 200 jaar boodschappen doen en buitenshuis eten in Leuven.

Van marktkramen, nachtwinkels, delicatessenzaken en supermarkten, over restaurants, cafés en koffiebars, tot wafel- en ijskramen, frietkoten en andere streetfoodplekjes: Leuven telt vandaag heel wat ‘lekkere plekken’, waar eten te koop is of waar je buitenshuis kan eten. Dit boek vertrekt van de vraag hoe het vroeger ging. 

Vanaf 19 juni is het boek te koop in alle Leuvense boekhandels en online.

'Kwatta's reepen slaan alles knock out'. Chocolatier A. Croels-Verbinnen verkocht alles van Kwatta, van chocoladerepen tot cacaopoeder. Jaren 1920-1950. Stadsarchief Leuven. Collectie Sprengers, handel Leuven en België.

Lekkere plekken laat een licht schijnen op hoe het Leuvense voedsellandschap is geëvolueerd van circa 1800 tot vandaag. Op die 200 jaar is er immers veel veranderd: denk aan industrialisering, verstedelijking en bevolkingsgroei, de landbouw die van kleinschalig naar grootschalig en gemotoriseerd ging, de afwisseling tussen economische crisissen en bloeiperiodes, twee wereldoorlogen, toerisme en migratie. Dat alles had impact op het voedsellandschap in een levendige studentenstad. Het resultaat is een boeiende tocht langs voedingswinkels, horeca en andere lekkere plekken in Leuven, van 1800 tot nu, met meer dan 100 sprekende foto’s en unieke affiches uit openbare en privé-archieven.

Het boek telt acht hoofdstukken waarin een expert inzoomt op een onderdeel van het voedsellandschap, bijvoorbeeld markten en leurders, de coöperatieve voedingshandel of reclame.

Maar de hoofdrol is misschien wel weggelegd voor de talrijke beelden. Die werden speciaal voor dit boek  opgediept. Het Leuvense Stadsarchief bleek de grootste schatkamer, maar ook uit andere Leuvense archieven kwam veel moois. De bijzonderste beelden komen van de Leuvenaars zelf. Eigenaars van restaurants en voedingswinkels, kinderen van vroegere winkeliers, persfotografen en verzamelaars reageerden op de oproep van de makers van dit boek en waren bereid om hun foto’s, en de bijhorende verhalen en herinneringen te delen.

De schat aan archieffoto’s van winkels en cafés, van kermissen, markten en pleinen, maar evengoed de prachtige historische affiches en de aanvraagdossiers voor lichtreclames en emailborden: ze brengen de verhalen over het Leuvense culinaire erfgoed tot leven en maken van Lekkere plekken niet alleen een toegankelijk en lezenswaardig geschiedenisboek, maar ook een erg mooi en prikkelend kijkboek om door te bladeren.

Cover: Lekkere plekken. Uitgeverij Luster.

Terug naar boven