Hier vind je een oriënterende bibliografie van gepubliceerde werken over de geschiedenis van landbouw, voeding en landelijk leven in de 19de en 20ste eeuw. Niet gepubliceerde werken zijn niet opgenomen.
De bibliografie is onderverdeeld in werkinstrumenten, synthesewerken en thematische studies.
Eenmaal per jaar wordt de bibliografie bijgewerkt. De meest recente aanpassingen gebeurden in mei 2024. Nieuw toegevoegde titels, niet noodzakelijk recent gepubliceerd, herken je aan het dubbele dolkteken: ‡ .
Met een klik op de referentie, ontdek je de vindplaats. Zoeken kan je met de sneltoets 'Ctrl-F' of gebruik de onderstaande zoekbox.
1.3 Lopende bibliografieën | |
---|---|
‘Bibliografie van de geschiedenis van België’, Belgisch Tijdschrift voor Filologie en Geschiedenis, 1953- . | |
Fost-publicaties. |
Bartier J., Répertoire des périodiques agricoles existantes dans les principales bibliothèques en Belgique, Brussel, 1955. | |
Declercq, M., Kleine culinaire encyclopedie van Vlaanderen, Antwerpen, 2012. |
|
Binnen bij boeren, bakkers en brouwers. Zes lezingen gebundeld, Sint-Truiden, 2015. | |
Parasecoli, F. en Scholliers, P., A cultural history of food, New-York - Londen, 2012. |
|
Scholliers P., Deux siècles de peurs et plaisirs à table, Brussel, 2012. |
|
Scholliers P., Twee eeuwen lasten en lusten aan tafel, Brussel, 2012. |
|
1.8 Nijverheid op het platteland | |
---|---|
Adriaen M., J. en L., Tabaksnijverheid in de Westhoek, Poperinge, 2010. |
|
Martin F., ‘Vie et mort d'une industrie: la chicorée d'Angre (1808-1968)’, Annales du cercle d'histoire et d'archéologie de Sint-Ghislain et de la région, 1976, 247-271. |
|
Pirotte D., Les engrais Beaudoin. Un siècle d'histoire des industries agricoles à travers une entreprise hesbignonne, Remicourt, 1994. |
|
Vlasnijverheid, Themanummer Erfgoed van industrie en techniek, 2007, 4, 2008, 1. |
1.13 Eerste en Tweede Wereldoorlog | |
---|---|
Demasure B., Boter bij de vis. Landbouw en voeding tijdens de Eerste Wereldoorlog, Leuven, 2014. |
|
2.4 Voedselbereiding en -bewaring | |
---|---|
100 ans d'emballage métallique alimentaire. De Jules Carnaud à CarnaudMetalbox, Chassieu, 1994. |
|
2.6 Arm en rijk aan tafel | |
---|---|
Becuwe F., De wijsheid in de kan. Bier in het volksleven, Alveringem, 1996. |
|
De Vooght D., The king invites. Performing power at a courtly table. Brussel, 2012. |
|
Onghena S., 'Beaucoup de fruits'. Over de plaats en de rol van fruit in het adellijke maaltijdenpatroon (circa 1860-1914)’, in: Tijd-Schrift. Heemkunde en lokaal-erfgoedpraktijk in Vlaanderen, 6 (2016), p. 22-41. | |
Scholliers P., ‘Kinderen en hun voeding in Brusselse ziekenhuizen in de negentiende eeuw’, in: Tijd-Schrift. Heemkunde en lokaal-erfgoedpraktijk in Vlaanderen, 6 (2016), p. 65-79. | |
Scholliers P., ‘The emergence of mass consumption of chocolate in Belgium’, in: Den Hartog A. red., Food technology, science and marketing: the making of the European diet in the 20th century, East Linton, 1995, 127-138. |
|
Scholliers P., Arm en rijk aan tafel. Tweehonderd jaar eetcultuur in België, Berchem, 2003. |
|
2.8 Overheid en organisaties: voedselveiligheid en regulering | |
---|---|
Niesten E. en Pector M., Milleke melleke mol. De terugkeer van de melkbrigade. Gent, 2009. |
|
Scholliers P., ‘Defining food risks and food anxieties throughout history’ Appetite, 2008, 51, 3-6. |
|
2.10 Architectuur | |
---|---|
De Braekeleer W. red., Brouwerijen en bierstekerijen in Beersel, Sint-Genesius-Rode, 2011. |
|
Les Cahiers de La Fonderie: Bières, brasseries. Patrimoine industriel, 1990, 8. |
|
Vuur doet leven! Rond de bakoven in de Vlaamse Ardennen, Ronse, 2020. |
Neem contact op met Bert Woestenborghs voor vragen of aanvullingen met betrekking tot de bibliografie.