Cinema Rural Filmdatabank

Bewegend beeldmateriaal is een belangrijke, maar vaak nog onderbelichte bron bij het in kaart brengen en ontsluiten van agrarisch erfgoed. Start hier je onderzoek op basis van uitgebreide beschrijvingen van landbouwfilms.

Filmstill uit 'Familieteelt bij uitstek', 1949. ©Gaston Vernaillen.

Filmdatabank

Een overzicht met inhoudelijke en materiële beschrijvingen van bewegend beeldmateriaal van landbouw, voeding en landelijk leven, bewaard in diverse collecties in België.

Filmdatabank doorzoeken

De Cinema Rural Filmdatabank bestaat uit twee onderdelen die met elkaar in verbinding staan

  • films: inhoudelijke beschrijvingen van films over landbouw, voeding en/of landelijk leven

  • filmkopies: fysieke beschrijvingen van gekende kopieën van deze films, met doorverwijzing naar de bewaarinstelling of eigenaar van de kopie voor eventuele raadpleging

Films doorzoeken

Cinema Rural in beeld

Het huis onzer dromen (1953)

Deze film, gemaakt door de filmdienst van Boerenbond in 1953, doorloopt alle aspecten van een moderne, praktisch ingerichte, eenvoudige, degelijke plattelandswoning. Soberheid en praktische inrichting staan hierbij centraal om zo een thuis te creëren waar elk lid van het gezin zich thuis voelt.

Het huis onzer dromen (1953) ©Boerenbond, KADOC KU Leuven. 

Voor gebruik van beelden uit deze film, contacteer leeszaal.kadoc@kuleuven.be.

L’arbre aux ramaux innombrables: un film sur le Boerenbond belge (1957)

De Franstalige versie van "De wijdgetakte boom: een film over de Belgische Boerenbond". De film werd in 1957 gemaakt door de Belgische Boerenbond en toont de geschiedenis van de Belgische landbouw en de ontstaansgeschiedenis, invloed en werking van de Boerenbond.

De film start met een historische inleiding op de geschiedenis van de landbouw en het platteland. Geconfronteerd met de uitdagingen van de snel veranderende mondiale landbouw in de periode rond 1880, richtte Jacob-Ferdinand Mellaerts in 1887 de boerengilde van St-Alfons-Goor (Heist-op-den-Berg) op. In samenwerking met katholieken Joris Helleputte en Franz Schollaert, groeide dit initiatief uit tot de Belgische Boerenbond die zich organiseerde om de boerenstand te voorzien van ondersteunende structuren om via coöperatieven te sparen, gezamenlijke aankopen te verrichten, verzekeringen af te sluiten en hun belangen te behartigen.

L'arbre aux ramaux innombrables: un film sur le Boerenbond belge(1957) ©Boerenbond, KADOC KU Leuven.

Voor gebruik van beelden uit deze film, contacteer leeszaal.kadoc@kuleuven.be.

Cinema Rural: registratie en ontsluiting van bewegend beeld van landbouw en landelijk leven

De filmdatabank werd gerealiseerd in het kader van een internationaal project om bewegend beeld van landbouw, voeding en landelijk leven in kaart te brengen en te ontsluiten.

Contact

Neem voor meer informatie over de Cinema Rural Filmdatabank contact op met Diantha Osseweijer of Sven Lefèvre.

Stafmedewerker Erfgoedbank en Digitalisering

Diantha Osseweijer

Terug naar boven