WO1 op ’t erf. Boerderijen op en achter het front

De meerderheid van de boerderijen in België lag tijdens de Eerste Wereldoorlog in bezet gebied. Daarnaast had een beperkt aantal hoeves het geluk om achter de frontzone te liggen, in het onbezette België. Maar de zwaarst getroffen hoeves en landbouwbedrijven waren zij die volledig in het frontgebied en de oorlogszone lagen.

Een brede strook van Nieuwpoort via Ieper tot Mesen werd volledig verwoest. In dit gebied vernielden bombardementen talrijke boerderijen. De hier nog overgebleven hoeves werden ingenomen door de Duitse of geallieerde legers.

In dit verhaal – dat tot stand kwam binnen het kader van het project WOI op ’t Erf – belichten we enkele boerderijen op en achter het front tijdens de oorlog. Dit verhaal is een aanvulling op het verhaal 'Wereldoorlog I en de wederopbouw. Of hoe het platteland zich na de Eerste Wereldoorlog herstelde.'

Door Brecht Demasure, collectiebeheerder Collectie Bulskampveld.

Kaart met aangenomen gemeenten van West-Vlaanderen (in rood). De wet op de aangenomen gemeenten van 8 april 1919 bepaalde dat gemeenten die zelf niet konden instaan voor het herstel van hun grondgebied, konden ‘geadopteerd’ worden door de nationale overheid. Gepubliceerd in: 'Beknopte Bekendmaking nopens den Dienst der Verwoeste Gewesten', Brussel, Van Buggenhoudt, 1920.

Boerderijen in het heetst van de strijd

Tot op vandaag is de landbouwsector een belangrijke speler in de Westhoek. Honderd jaar geleden was dat nog veel meer het geval. Door de Eerste Wereldoorlog werd de landbouwsector nagenoeg volledig van de kaart geveegd. 

Boerderijen achter de frontlinie

De landbouw in ‘vrij België’ was gereduceerd tot een oppervlakte van 125.000 hectare, waarvan dan nog 85.000 hectare onder water was gezet, of zo’n 5% van het volledige grondgebied.

Een boerderij in bezet gebied: hoeve Serelly’s (Aarsele)

Tijdens de Eerste Wereldoorlog lag Aarsele en de huidige hoeve bij Serelly’s IJssalon exact vier lange jaren in bezet Duits gebied. Daarenboven was in de naburige stad Tielt de generale staf van het Vierde Duitse Leger gehuisvest. De landbouwbedrijven in de omgeving van Tielt kregen het zo soms zwaar te verduren.

Terug naar boven