WO 1 op 't erf

Door de herdenking van 100 jaar WO 1 krijgen landbouwers steeds meer vragen van bezoekers of klanten over de Eerste Wereldoorlog. Dit prikkelt hen om de geschiedenis van hun eigen hoeve en regio te achterhalen en vervolgens te ontsluiten voor hun publieksgericht aanbod. Via het project 'WO1 op't erf' reikten CAG en Inagro hulpmiddelen aan om de landbouwers te helpen bij deze zoektocht.

Verwoest huis tijdens WO I, 1919, Stadsarchief Brugge.

Project op maat

CAG en Inagro tekenden hierbij een traject uit voor een aantal bezoekboerderijen uit West-Vlaanderen die wilden werken rond het thema landbouw, voeding en Eerste Wereldoorlog. Landbouwverbreders uit die regio beschikken zelf reeds over heel wat interessante verhalen van de voorbije generaties die waardevol zijn om door te geven. Maar ze beschikken niet over voldoende onderbouwde info en methodieken om hun publiek als een professionele gids te woord te staan.

De opzet van het project was de vorming van de landbouwers via drie vormingsmomenten, het aanreiken van een handleiding, de ontwikkeling van een visuele drager en de publieksontsluiting van dit aanbod.

Op 22 november 2014 ging de eerste sessie door op de Beauvoordse Walhoeve in Veurne. Het regionale landbouwverhaal tijdens de oorlog kwam daar aan bod en er werden tips gegeven hoe zelf aan de slag te gaan om het verleden van de eigen hoeve te ontdekken.

Een terugblik en beide presentaties zijn hier te lezen.

Samen met Inagro en de deelnemende boerderijen ontwikkelde CAG een visuele drager, 2015.

Vormingsmomenten

In de periode januari-april 2015 vonden twee vormingssessies plaats voor West-Vlaamse landbouwverbreders en aanbieders van hoevelogies. Die twee sessies zijn praktijkgericht en voorzien naast de toelichting van de handleiding, een bezoek aan de bibliotheek van Ieper, Stadsarchief Ieper en het Documentatiecentrum In Flanders Fields te Ieper. Gezien dit verhaal niet tastbaar is, creërden Inagro en CAG samen met de landbouwverbreders een gezamenlijke visuele drager die als houvast dient om het verhaal van de betrokken hoeves te situeren, zowel geografisch als in tijd. Dit informatiebord toont een kaart van West-Vlaanderen waarop onder andere frontlijnen, dorpen en hoeves aangeduid zijn. Dankzij de steun van de Provincie West-Vlaanderen, via subsidiereglement erfgoedprojecten, was het mogelijk om de visuele drager te vervaardigen.

Eén van de vormingsmomenten ging door in het In Flanders Fields Museum in Ieper onder begeleiding van wetenschappelijk medewerker Dominiek Dendooven, 2015.

De digitale handleiding ‘WOI op ’t erf. Hoe ga ik aan de slag om mijn boerderijgeschiedenis te reconstrueren?’ met een focus op West-Vlaanderen bundelt al de nodige informatie om te beginnen.

Plattelandstv maakte een reportage over het project. Die is hier te bekijken.

Deelnemende landbouwverbreders:

  • Het Warandehof - Elzendammestraat 11, 8691 Gijverinkhove (Alveringem)
  • De Moerenaar - Middenweg 7, 8630 De Moeren (Veurne)
  • De Torreele - Torrelestraat 4, 8670 Wulpen (Koksijde)
  • 't Lindebos - Hollebekestraat 21, 8953 Wijtschate (Heuvelland)
  • 't Torenhof - Brielenstraat 42, 8908 Vlamertinge (Ieper)
  • Den Overdraght - Woestenseweg 31, 8970 Poperinge
  • De Beauvoordse Walhoeve - 71, 8630 Beauvoorde (Veurne)
  • Serelly's - Gavermeersstraat 15, 8700 Aarsele (Tielt)
  • Den IJsbol - Oostendestraat 95, 8600 Beerst (Diksmuide)
  • De Korenhalm - Bampoelstraat 4, 8690 Sint-Rijkers (Alveringem)

Boerderij ’t Lindebos in Wijtschate werd zwaar vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog, 2015.

Themaverhaal

WO1 op ’t erf. Boerderijen op en achter het front

De meerderheid van de boerderijen in België lag tijdens de Eerste Wereldoorlog in bezet gebied. Daarnaast had een beperkt aantal hoeves het geluk om achter de frontzone te liggen, in het onbezette België. Maar de zwaarst getroffen hoeves en landbouwbedrijven waren zij die volledig in het frontgebied en de oorlogszone lagen.

Dit project kaderde in het project 'Boter bij de vis. Landbouw, voeding en Eerste Wereldoorlog' en werd vanuit CAG verzorgd door Brecht Demasure en Sarah Luyten.

WOI op ’t erf was een initiatief van Inagro en CAG met financiële ondersteuning van de provincie West-Vlaanderen.

Collectiebeheerder Collectie Bulskampveld

Brecht Demasure

Terug naar boven