De Gentse chef-kok Philippe Cauderlier (1812-1887) was lang een vergeten Belgisch keukenmonument. Nochtans stond deze zeeman-banketbakker-charcutier aan de basis van de Vlaamse burgerlijke keuken. In Gent oogstte hij een professionele reputatie als traiteur en verzorgde hij meerdere galadiners. Na een geslaagde carrière als tafelhouder schreef hij een mooi culinair oeuvre bijeen. In 1861 rolde zijn eerste boek 'L'Economie Culinaire', vertaald als Het Spaarzame Keukenboek, van de pers. Er werden alles samen meer dan 250.000 exemplaren van verkocht. Talrijke andere werken volgden. Tot het begin van de jaren 1930, lang na zijn dood, zouden ze de burgerlijke keuken van Vlaanderen en België gestalte geven.
De tentoonstelling 'Aan tafel! Philippe Cauderlier, een meesterkok uit Gent' uit 2005 bood een blik op de wereld van de Gentse en Vlaamse eetcultuur tijdens de 19de en vroege 20ste eeuw. Ook andere chef-koks, tijdgenoten en opvolgers, kwamen aan bod.
Cauderlier leefde in een boeiend tijdperk met tal van culinaire veranderingen. Zo betekende de overgang van 'service à la Française' naar 'service à la Russe' meteen de doorbraak van de menukaart. In de prille industriële maatschappij kwam voor het eerst industrieel geproduceerde voeding, zoals conserven, tot stand. Cauderlier had een uitgesproken en verrassende mening over de toenmalige culinaire gewoontes en smaakcodes. Zo spaarde hij zijn kritiek op de Franse haute cuisine niet. Hij stond voor eenvoud, spaarzaamheid en noteerde als eerste tal van streekgerechten.
Hoe voorouders aten, feest vierden en kookten, zonder de hedendaagse toestellen maar met zin voor inventiviteit en creativiteit, ontdekte de bezoeker aan de hand van menukaarten, receptenschriftjes, talrijke illustraties en keukensnufjes uit de tijd van toen. Bladerend in de kookboeken van Cauderlier en andere gerenommeerde koks, proefde men van exquise recepten uit lang vervlogen tijden. Kortom, een tentoonstelling waar men honger van kreeg...
Cauderlier was de meest gelezen culinaire auteur van de 19de-eeuw. In het themaverhaal kom je meer over hem te weten.
Op zoek naar meer? In deze publicatie lees je alles over de culinaire geschiedenis uit 'de eeuw van Cauderlier'.