De biercultuur in België heeft een fascinerende en rijke geschiedenis. Tegelijk is ze vandaag springlevend en diverser dan ooit. De biercultuur in België omvat zowel het brouwen van bier als het drinken en degusteren ervan. CAG ondersteunt op diverse manieren de zorg voor het materieel en immaterieel erfgoed van de biercultuur.
De Belgische biercultuur werd in 2016 toegevoegd aan de Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid van UNESCO. CAG gaf de erfgoedgemeenschap professioneel advies bij de opmaak van het erkenningsdossier.
In 2014-2015 inventariseerde en beschreef CAG op duurzame wijze de unieke collectie van het Museum van de Belgische Brouwers.
Het museum was één van de vier partners in het pilootproject Naar Waarde Geschat. Experten en belanghebbenden waardeerden de collectie.
CAG maakt deel uit van het ‘Observatorium voor de verscheidenheid van de brouwkunst en haar waardering in België’. Daarin zetelen ook vertegenwoordigers van de brouwersorganisaties, zythologen en bierliefhebbers, bemiddelaars, vertegenwoordigers van andere NGO’s en van de verschillende ministeries.
Het Observatorium focust op de borging van de biercultuur. Het deelt onder meer goede praktijkvoorbeelden, stimuleert dialoog tussen de verschillende betrokkenen en coördineert de communicatie.
CAG adviseerde Bokrijk bij de uitwerking van de expo en vernieuwde scenografie en de selectie van collectiestukken in het project rond vakmanschap BKRK Bier (2019).
Minister Sven Gatz lanceerde in 2018 een nieuw beurssysteem om kennisoverdracht te stimuleren. De meester-leerlingbeurs geeft de nodige ondersteuning aan vakmensen om hun kennis door te geven aan leerlingen. Ook een traject rond hop telen en historisch brouwen ontvingen een beurs.
Chantal Bisschop volgde dit project op.