Taart Trofee

Taart Trofee

Op zondag 21 augustus 2016 was het ‘koekenbak’ in Bokrijk. Er stond een gebakwedstrijd op het programma met een grote diversiteit aan zoete verleidingen. Benieuwd wat er toen op het menu stond? De 9 deelnemers presenteren in het boekje 'Taart Trofee' hun heerlijkste taart en vertellen de verhalen en tradities die achter elk recept schuil gaan.

Een heerlijk versgebakken vlaai met rijp fruit is een smakelijke hulde aan de oogst. Het einde van de oogst is reden tot feest én bij feest hoort taart. Deze traditie kent een rijke geschiedenis. Wist je dat Grieken en Romeinen 2.000 jaar geleden al taarten aten bij speciale gelegenheden? Dit waren feestbroden of -koeken. Wereldwijd markeren mensen hun feesten en rituelen met traditionele taart en gebak.

Het woord taart is afgeleid van het Latijnse torta wat ‘rond plat baksel’ betekent. Het verschil tussen brood en taart blijft erg klein. Pas in de zeventiende eeuw ziet taart er feestelijker uit door het gebruik van chocolade, exotisch fruit en suiker. Taart is op dat moment een echt luxeproduct. Vanaf het einde van de negentiende eeuw worden de ingrediënten betaalbaarder en komt taart op tafel bij alle lagen van de bevolking.

Taart en gebak zijn onlosmakelijk verbonden met de hoogtepunten uit een mensenleven: geboorte, verjaardagen, de overgang van peuter naar kind en van kind naar jongvolwassene, bij huwelijken en overlijdens. Maar het hoort ook bij kermissen, jaarmarkten, lokale feesten. Landen kennen elk hun eigen taarttradities, die zelfs verschillen van streek tot streek.

Taart Trofee was een initiatief van Bokrijk, in samenwerking met Centrum Agrarische Geschiedenis.

Details

Auteurs
Greet Draye, Sarah Luyten

Illustraties
Mayken Craenen

Uitgever
Bokrijk

Datum
2016

Formaat
21 p.

Beschikbaarheid

Het boekje is online te raadplegen.

Terug naar boven