Er zijn vandaag weinig gelegenheden waarbij er geen taart wordt gegeten. Bij ieder feest hoort taart, maar het kan ook bij droeve gebeurtenissen op tafel komen. Taart kan zelfs gewoon uit ‘goesting’.
Dat is ooit anders geweest. Taart was tot 1920 een luxeproduct dat alleen op zeer rijke tafels verscheen. Nadien evolueerde het tot een bijna alledaags product. Die evolutie maakt dat veel, maar niet alle taarttradities relatief jong zijn.
Door Greet Draye, 2016
Het woord ‘taart’ heeft een lange geschiedenis, maar de precieze herkomst is niet helemaal duidelijk. Ook de samenstelling van taart is door de eeuwen heen veranderd.
Taart werd lang alleen in zeer exquise milieus gegeten. Alles wat een taart lekker maakt, was immers erg duur. Dat zou pas veranderen vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw.
Van een luxeproduct evolueerde taart tijdens de eerste helft van de twintigste eeuw naar iets voor (bijna) elke dag.
Taart hoort bij vaste momenten in het jaar. Het ‘taartjaar’ begint met Driekoningen en eindigt met Kerstmis.
Ook bij grote momenten in een mensenleven hoort taart: van de geboorte, over het doopsel, een communie of lentefeest naar een verjaardag, huwelijk en uiteindelijk begrafenis.