Synthesewerken

Onder synthesewerken vallen publicaties die de geschiedenis van overkoepelende onderwerpen behandelen op vlak van landbouw, platteland en voeding.

'De Voeding gedurende den Oorlogstijd', Nationale Commissie voor de uitbreiding der Huishoudkunde, 1917, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, EPfl 4060.

Inhoudsopgave

1 Landbouwgeschiedenis
2 Voedingsgeschiedenis

 

Met een klik op de referentie, ontdek je de vindplaats. Zoeken kan je met de sneltoets 'Ctrl-F' of gebruik de onderstaande zoekbox.

Bibliografie doorzoeken

1 Landbouwgeschiedenis

'150 jaar Belgische landbouw', in: Agricontact, 1980, 1-28.

Algemene Geschiedenis der Nederlanden, 15 vol, Haarlem, 1977-1982: Vandenbroeke C. en Vanderpijpen W., 'Landbouw en platteland in de Zuidelijke Nederlanden 1770-1844', vol. 10, 183-209; Craeybeckx J., 'Het agrarisch bedrijf (1844-1873)' en 'De boeren', vol. 12, 20-33 en 99-105; Craeybeckx J., 'Het agrarisch bedrijf (1873-1894)', 'Het agrarisch bedrijf (1894-1914)' en 'De boeren', vol. 13, 12-17, 226-227 en 286-293.

Alsteen P., 'L'évolution agricole du Luxembourg belge depuis cent ans', Annales de Gembloux, 1934, 8, 285-313.

Billen C. en Mory P., 'Au fil des saisons. Le Tournaisis rural au tournant du siècle', in: Chroniques paysannes. Photographies de Louis Pion, Boussu, 1987, 37-60.

Christians C., 'Terroirs wallons et agriculture wallonne en Belgique', in: Bulletin de la Société belge d'Etudes géographiques, 1993, 2, 329-360.

Cloet D., Landbouw in Pittem en Egem 1846-2012, Pittem, 2013.

De Cuyper E.,'De landbouw in het Land van Waas', in: De stad Sint-Niklaas: een doorbraak van historie naar toekomst, Gent, 1974, 161-192.

Degreef V., Grepen uit de geschiedenis van de Haspengouwse landbouw, Landen, 1986.

Demasure B., Boer. Het noeste leven in West-Vlaanderen, Veurne, 2017.

Demasure B., De Oudlandpolder. Een bijzonder boerenverhaal , Brugge, 2017.

Deprez M., 'Une crise agricole grave (juin 1811-juillet 1812). Phénomènes et remèdes dans le département de l'Ourthe', in: Bulletin de la Société royale Le Vieux-Liège, 1953, nr. 103, 244-258.

Gadisseur J. e.a., L'agriculture au passé et au présent, Treignes, 1987.

Hannes J., 'De rurale samenleving in de 19de eeuw', in: Belgisch Tijdschrift voor Nieuwste Geschiedenis, 1991, 783-789.

Hasquin H. red., La Wallonie. Le pays et les hommes, 4 vol. Brussel, 1975-1981: Billen C., 'Des campagnes dans le joug des traditions', vol. 1, 296-311; Gadisseur J., 'Les lents progrès de l'agriculture', vol. 2, 117-138; Neuray G. en Simon-Mathy Ch., 'Agriculture: les spéculations extensives l'emportent', vol. 2, 247-259.

Hens P. en Mens A., Edegem, dat boerendorp van toen…, Edegem, 2013.

La Belgique rurale du moyen-âge à nos jours. Mélanges offerts à Jean-Jacques Hoebanx, Brussel, 1985.

Lambert J., Campagnes et paysans des Ardennes 1830-1914, Charleville, 1988.

Lefèvre P. en Gubin E., 'Lens, un canton rural en Hainaut vers 1850', in: La Belgique rurale du Moyen Age à nos jours. Mélanges offerts à Jean-Jacques Hoebanx, Brussel, 1985, 321-352.

Lermyte J., Boeren in landelijk Izegem, Emelgem en Kachtem, Kortrijk, 2006.

Leven van het land, Eos Memo, nr. 13, 2015. Themanummer nav Nacht van de Geschiedenis over geschiedenis van landbouw.

Lindemans P., Geschiedenis van de landbouw in België, 2 vol., Antwerpen, 1952 & heruitgave 1994.

Martens A., En 60 ans de Sillon Belge. Un changement complet d'horizon au fil de deux générations d'agriculteurs. Themanummer Le Sillon Belge. Brussel, 1992.

Michiels A., De landbouw in Brabant, 4 vol. Brussel, 1962-1963.

Neven, M. Individus et familles: Les dynamiques d'une société rurale. Le Pays de Herve dans la seconde moitié du XIXe siècle. Genève, 2003.

Niesten E. en Segers Y., Smaken van het land. Groenten en fruit vroeger en nu. Leuven, 2007.

Roseeuw J., Polderboeren van Ramskapelle aan de IJzer. Nieuwpoort, 2002.

Segers Y. en Van Molle L. red., Leven van het land. Boeren in België 1750-2000. Leuven, 2004.

Thoen E., 'De landbouw van de Middeleeuwen tot ca. 1840', in: Prevenier W., Van Eenoo R. en Thoen E. red., Geschiedenis van Deinze, vol. 3, Het platteland en de dorpen van Deinze, Deinze, 2007, 83-110.

Twee koeien en een half paard. Landbouw in Lokeren, 1900-1960. Lokeren, 2016.
Met bijdragen van verschillende auteurs.

Twintig eeuwen Vlaanderen. 15 vol. Hasselt, 1972-1976: Van Roosbroeck R., 'De geschiedenis van Vlaanderen van de Franse Tijd tot 1940', vol. 3, vnl. 267-285; Amerijckx J., 'De bodems', vol. 7, 47-65; Daels L. en Verhoeve A., 'Het platteland', vol. 7, 161-177; Dumon W., 'Sociale stratificatie', vol. 7, vnl. 367-372; Van der Wee H. en Veraghtert K., 'De economie van 1914 tot 1944', vol. 8, 129-211, passim.

Van Dijck M. en Van Molle L., 'Arme en rijke boeren. Landbouw en platteland in een wijde cirkel rond de hoofdstad (1880-1950)', in: De Maeyer J. en Heyrman P. red., Geuren en kleuren. Een sociale en economische geschiedenis van Vlaams-Brabant, 19de en 20ste eeuw, Leuven, 2001, 103-135.

Van Gestel-Destombes L., Honderd jaar landbouw 1886-1986, Jaarboek van de Vrijheid en het Land van Geel, 23, Geel, 1986.

Van der Veken D., Retie. Veranderend landschap, Retie, 2010.

Vander Vaeren J., De voornaamste feiten uit eene eeuw van den Belgischen landbouw 1830-1930, Leuven, 1930.

Verhulst A. en Bublot G. red.., De Belgische land- en tuinbouw. Verleden en heden, Brussel, 1980.

Verhulst A., Précis d'histoire rurale de la Belgique. Brussel, 1990.

Van Der Veken D., Raeymaekers W. en Lefevere J., Koning in de Kempen. De ontginning van het koninklijk domein 1850-1950, Mechelen, 2024.

2 Voedingsgeschiedenis

Binnen bij boeren, bakkers en brouwers. Zes lezingen gebundeld, Sint-Truiden, 2015.

Campanini, A., Scholliers, P. en Williot, J.P. red., Manger en Europe. Patrimoines, échanges, identités, Brussel, 2011.

Parasecoli, F. en Scholliers, P., A cultural history of food, New-York - Londen, 2012.

Scholliers P., Deux siècles de peurs et plaisirs à table, Brussel, 2012.

Scholliers P., Twee eeuwen lasten en lusten aan tafel, Brussel, 2012.

Scholliers, P. red., Food, drink and identity. Cooking, eating and drinking in Europe since the Middle Ages, Oxford - New York, 2001.

Scholliers, P., Food culture in Belgium, Westport, 2008.

Vandenbroeke C., Agriculture et alimentation, Leuven, 1975.

Terug naar boven