Erkenning

De laatste decennia komt jenever terug in de belangstelling dankzij de vruchtenjenevers en de stijgende interesse voor streekproducten.

Echtpaar klinkt met een glaasje korte drank, 1950 - 1985, Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG).

Lokale en Europese erkenning

Jenever is sinds 15 januari 2008 door de Europese Unie geografisch beschermd dankzij Verordening (EG) Nr. 110/2008. Jenever kreeg hiermee zijn eigen 'appelation d'origine controlée', zoals in het wijnwereldje.

Jeneverton Filliers, 2009, Graanstokerij Filliers.

Naamsbescherming

Concreet mogen enkel in België, Nederland, Noord-Frankrijk en de Roerstreek dranken geproduceerd worden die de naam jenever, genièvre of genever dragen.

Verder zijn er nog enkele benamingen die slechts lokaal mogen gebruikt worden: Hasseltse jenever/genever (Hasselt, Zonhoven, Diepenbeek), Balegemse jenever, O'de Flander-Oost-Vlaamse Graanjenever, peket-pékèt (al dan niet 'de Wallonie'), Genièvre Flandres Artois (Nord en Pas-de-Calais) en Ostfriesischer Korngenever (Nordrhein Westfalen en Niedersachsen).

Graanjenever van het huismerk van het Nationaal Jenevermuseum, 2009, Jenevermuseum.

Auteurs

Davy Jacobs is conservator van het Nationaal Jenevermuseum te Hasselt.

Professor Eric Van Schoonenberghe is hoogleraar aan de KaHo Sint-Lieven en auteur van Jenever in de Lage Landen, Stichting Kunstboek, Hasselt, 1996.

Terug naar boven