De lente begint en in vele gemeenschappen wereldwijd betekent dat: tijd voor Norouz! Dit eeuwenoude lentefeest, dat zijn oorsprong vindt in de Perzische cultuur, wordt wereldwijd door meer dan 300 miljoen mensen gevierd – ook in Vlaanderen en Brussel. Het feest duurt dertien dagen en staat symbool voor vernieuwing, verbondenheid en respect voor de natuur.
Norouz Festival (2024) in Muntpunt. © Sepideh Farvardin.
Norouz, wat letterlijk ‘nieuwe dag’ betekent, start elk jaar op de dag van de lente-equinox rond 21 maart. Dit moment, waarop de dag en nacht even lang duren, markeert een nieuw begin en wordt ingeluid samen met familie en vrienden.
Iedereen komt samen, huizen worden grondig schoongemaakt, nieuwe kleren worden aangetrokken en tafels worden feestelijk gedekt.
Door migratie zijn er wereldwijd heel wat gemeenschappen die Norouz vieren en dat is ook zo in Vlaanderen en Brussel.
Norouz (2025). © Dries Theuwissen.
Norouz is meer dan een feest - het is een diepgewortelde traditie die de seizoenen en het leven zelf eert. Ondanks regionale verschillen draagt het feest overal dezelfde boodschap uit: een nieuw begin vol licht en harmonie.
Voorbereiding voor het Norouzfeest (2025). © Dries Theuwissen.
Maar ondanks zijn rijke traditie en diepe betekenis, is dit erfgoed nog niet door iedereen in Vlaanderen gekend. En hoewel Norouz in veel landen als immaterieel erfgoed wordt erkend, is dat bij ons nog niet het geval. Verschillende gemeenschappen in heel Vlaanderen en Brussel zijn daarom geëngageerd in een erfgoedzorgtraject. Hun doel? Norouz laten opnemen in de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed.
Daarvoor kunnen ze rekenen op de ondersteuning van CAG, Histories, Huis van Alijn, Erfgoedcel Leuven, Erfgoedcel Brussel, Erfgoedcel TERF en Erfgoedlab Antwerpen. Samen helpen we onder meer de Norouztraditie en -gemeenschappen verder in kaart te brengen en stellen we een erfgoedzorgplan met borgingsacties op maat op. CAG brengt hierbij vooral expertise in vanuit het domein Natuur en Universum en natuurlijk rond eten en drinken.
Norouz Festival (2024) in Muntpunt. © Sepideh Farvardin.
Vind jij ook dat deze eeuwenoude traditie erkend moet worden? Teken deze petitie en help Norouz op de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed.