“Mijn grootouders hebben nog een oude bakoven in hun tuin staan. Ik bak hier regelmatig broden op artisanale wijze die ik vervolgens verkoop op de plaatselijke markt. Mag dat?”
“Het Jenevermuseum stookt in een 19de-eeuwse installatie jenever naar oud recept. De bezoekers kunnen die proeven en kopen. Is dat wel veilig?”
Vandaag grijpen velen terug naar grootmoeders tijd om ingrediënten, technieken en gerechten van toen te herontdekken. Die smaken en bijhorende kennis willen we graag delen, doorgeven aan de volgende generaties en zelfs vermarkten. Maar dat blijkt niet zo evident. Hoe authentieker de werkplaats, hoe moeilijker het is om te voldoen aan de hedendaagse wetgeving. Vandaag is er dan ook zoveel meer gekend over de mogelijke gevaren die om de hoek loeren tijdens de bereiding en bewaring van voedsel. Onze gezondheid krijgt prioriteit. Maar wat met onze erfgoedkeuken? Mogen we zomaar voedsel verkopen bereid in een erfgoedcontext? En wat zijn de commerciële mogelijkheden?
De vormingsdag 'To eat or not to eat' gaat dieper in op de voedselveiligheid tijdens ambachtelijke bereidingen van voedingsmiddelen in een authentieke setting en de verkoop ervan. Vlaams minister van cultuur Sven Gatz sluit deze dag af. Nadien volgt een exclusieve rondleiding achter de schermen van het Museum van de Belgische Brouwers. De gelegenheid om de ‘verborgen’ collectie te bezoeken.
Graag verwelkomen we jou op deze dag, een uitgelezen moment om nieuwe kennis op te doen, te netwerken en ervaringen en tips uit te wisselen.
Praktisch
Maandag 21 september
Belgische Brouwers vzw | Brouwershuis - raadzaal
Grote Markt 10 | 1000 Brussel | www.belgianbrewers.be
PROGRAMMA10u30 Ontvangst met koffie 11u00 Welkom 11u05 Voorwoord 11u10 Voedselveiligheid in de Erfgoedkeuken, wetgeving en advies 13u00 Broodjeslunch 13u50 Veilig borrelen in het Jenevermuseum 14u25 Safety first?! Wat met het lekkers in het Bakkerijmuseum? 15u00 Slotwoord 15u15 Korte rondleiding door de collectie van het Museum 15u50 Afsluitende drink
|
Deze activiteit is een organisatie van CAG, in samenwerking met Erfgoedcel Brussel, de Federatie van de Belgische Brouwers en de leden van de klankbordgroep 'Voeding'.