Herinnering: vormingsdag 'to eat or not to eat'

Bakkerijmuseum en Jenevermuseum
 

 Vormingsdag

'To eat or not to eat'

maandag 21 september | Brouwershuis, Brussel

“Mijn grootouders hebben nog een oude bakoven in hun tuin staan. Ik bak hier regelmatig broden op artisanale wijze die ik vervolgens verkoop op de plaatselijke markt. Mag dat?”

“Het Jenevermuseum stookt in een 19de-eeuwse installatie jenever naar oud recept. De bezoekers kunnen die proeven en kopen. Is dat wel veilig?”

Vandaag grijpen velen terug naar grootmoeders tijd om ingrediënten, technieken en gerechten van toen te herontdekken. Die smaken en bijhorende kennis willen we graag delen, doorgeven aan de volgende generaties en zelfs vermarkten. Maar dat blijkt niet zo evident. Hoe authentieker de werkplaats, hoe moeilijker het is om te voldoen aan de hedendaagse wetgeving. Vandaag is er dan ook zoveel meer gekend over de mogelijke gevaren die om de hoek loeren tijdens de bereiding en bewaring van voedsel. Onze gezondheid krijgt prioriteit. Maar wat met onze erfgoedkeuken? Mogen we zomaar voedsel verkopen bereid in een erfgoedcontext? En wat zijn de commerciële mogelijkheden?

De vormingsdag 'To eat or not to eat' gaat dieper in op de voedselveiligheid tijdens ambachtelijke bereidingen van voedingsmiddelen in een authentieke setting en de verkoop ervan. Vlaams minister van cultuur Sven Gatz sluit deze dag af. Nadien volgt een exclusieve rondleiding  achter de schermen van het Museum van de Belgische BrouwersDe gelegenheid om de ‘verborgen’ collectie te bezoeken. 

Graag verwelkomen we jou op deze dag, een uitgelezen moment om nieuwe kennis op te doen, te netwerken en ervaringen en tips uit te wisselen. 

Praktisch

Maandag 21 september

Belgische Brouwers vzw | Brouwershuis - raadzaal 
Grote Markt 10 | 1000 Brussel | 
www.belgianbrewers.be 

PROGRAMMA

10u30                                Ontvangst met koffie

11u00                                Welkom
                                            Jean-Louis Van de Perre, voorzitter Belgische Brouwers vzw

11u05                                Voorwoord
                                            Yves Segers, coördinator Centrum Agrarische Geschiedenis

11u10                                Voedselveiligheid in de Erfgoedkeuken, wetgeving en advies
                                            Stijn Hermans, medewerker voorlichtingscel FAVV

13u00                                Broodjeslunch

13u50                                Veilig borrelen in het Jenevermuseum
                                            Davy Jacobs, conservator Jenevermuseum Hasselt

14u25                                Safety first?! Wat met het lekkers in het Bakkerijmuseum?
                                            Liesbeth Inghelram, conservator Bakkerijmuseum

15u00                                Slotwoord
                                            Sven Gatz, Vlaams minister van Cultuur

15u15                                Korte rondleiding door de collectie van het Museum
                                            van de Belgische Brouwers
                                            Greet Draye, projectmedewerker Centrum Agrarische Geschiedenis

 15u50                                Afsluitende drink

 

Deze activiteit is een organisatie van CAG, in samenwerking met Erfgoedcel Brussel, de Federatie van de Belgische Brouwers en de leden van de klankbordgroep 'Voeding'.

Logos

 

Terug naar boven