Sinds de achttiende eeuw is de aardappel niet meer weg te denken uit de Vlaamse en Europese samenleving. In de eerste plaats is het een landbouwgewas dat zijn plaats heeft in de teeltrotatie en geliefd is door zijn relatief hoge gemiddelde opbrengst per hectare.
De aardappel is ook een basisingrediënt van de Vlaamse keuken. Smaakvol en voedzaam van nature is hij tot op vandaag een vanzelfsprekende gastronomische partner. Sinds de jaren 1970 is de aardappel bovendien het voorwerp van een snel stijgende industriële activiteit.
De diepvriesverwerkende aardappelindustrie in Vlaanderen staat wereldwijd aan de top en voorziet brede lagen van de bevolking van fel gesmaakte voedingswaren. De sociale en economische impact van de aardappel valt dan ook nauwelijks te onderschatten.
Door Bert Woestenborghs, 2016
De opmars van de aardappel is een proces van lange adem geweest. Pas halverwege de achttiende eeuw heeft hij definitief zijn plaats veroverd op de West-Europese velden.
Zodra de aardappel was ingepast in het agrarisch teeltsysteem en het dagelijkse voedselpatroon bleek zijn succes blijvend. Meer zelfs, de grote bevolkingsstijging van de negentiende eeuw is mee door de aardappel opgevangen.
Sinds zijn introductie op het Europese continent heeft de aardappel volop lovende commentaren gekregen. Zijn impact op mens en maatschappij blijkt echter ook uit de momenten waarop het succesverhaal donkere kanten vertoonde.
Sinds het begin van de negentiende eeuw heeft de aardappel een vaste plaats veroverd in het voedselpatroon van de gemiddelde Belg. Door zijn veelzijdigheid zijn er tal van verwerkingsmogelijkheden die hem tot vandaag een interessant product voor landbouw, industrie en consument maken.
Meer weten over de aardappel? Yves Segers sprak in 2022 op Radio 1 over de opkomst én achteruitgang van de aardappelconsumptie in Europa.