Oogst en bewaring

Na een viertal maanden zijn de tafeldruiven zo groot als een knikker en worden de trossen uitgedund. Alle naar binnen gerichte en kleine druiven worden weggeknipt met een knipschaar. Dit karwei wordt in de volksmond uitkorrelen, krenten of greneiren genoemd.

Per tros duurt het uitkorrelen een tiental minuten. Sinds het ontstaan van de druiventeelt is er veel gemoderniseerd in de druiventeelt, maar deze handenarbeid is onveranderd. Vaak is het een klus waarbij de hele familie, ook de kinderen, of seizoensarbeiders worden ingezet. Het resultaat zijn mooie en egale trossen.  

Vanaf het kleuren of blanken neemt het gewicht van de bessen opnieuw toe en dit tot ze rijp zijn. De blauwe variëteiten krijgen hun kleur, de witte variëteiten blijven groengeel. Het oogsten van de serre is arbeidsintensief. De druiven moeten dan ook verpakt en getransporteerd worden. De verkoop gebeurt op de vroegmarkt, de veiling en vaak in een kraam langs de weg. 

Uitkorrelen of knippen van de druiven, ca. 1900 - 1914. Collectie Dru!f, huis van de tafeldruif.

Bewaren

Druiven worden op kamertemperatuur bewaard. Om de massale aanvoer van druiven te spreiden en betere prijzen te krijgen op binnen- en buitenlandse markten, wordt met druivenbewaring in koelkamers geëxperimenteerd.

Een koelkamer wordt ook wel eens ‘frigo’ genoemd, maar is niet te verwarren met een koelcel. Een koelkamer is een goed geïsoleerde ruimte waar de temperatuur constant blijft. Dit kan een kelderruimte zijn of een plaats in het magazijn. Zo kan de serrist de laatste druiventrossen van het seizoen zonder hoge kosten bewaren, tot wel drie maanden!

Een stuk van het vruchthout wordt mee afgesneden en in een vaasje gezet, gevuld met water en een stukje houtskool. Houtskool zorgt ervoor dat het water zuiver blijft. Toen vervoer per vliegtuig mogelijk werd, werden koelkamers overbodig.

Flesjes of vaasjes uit een bewaarrek uit de jaren 1960 uit de collectie van Dru!f, huis van de tafeldruif. Het bewaarrek maakt onderdeel uit van de tentoonstelling ‘Stap in de voetsporen van een echte serrist’. ©Gemeente Overijse.

Thomery

In Maleizen, een gehucht van Overijse, zijn het de gebroeders André en Albert Delannoye uit Frankrijk die met dit procedé, ontstaan in het Franse Thomery, bekendheid verwerven. Ook serrist Henri Adriaens uit Maleizen en transport- en inpakbedrijf Lauwers uit Hoeilaart gebruiken koelkamers, die ze overnemen van Tour & Taxis in Brussel.

Ook Thomery is beroemd vanwege de tafeldruiven, geteeld aan een netwerk van muren in open lucht. Toen in de 19de eeuw een rechtstreekse spoorverbinding Brussel en Parijs verbond, kwamen de Belgische druiven zelfs sneller toe in Parijs dan de Franse druiven!   

Promotiefoto van Belgische tafeldruiven, met als boodschap dat ze niet gewassen moesten worden omdat ze van natuurlijke oorsprong zijn. KADOC - KU Leuven, Beeldarchief Boerenbond.

Terug naar boven