Voedsel als middel voor sociale verandering. Hoe ideeën en praktijken over natuurlijke voeding en landbouw onderdeel werden van de mainstream in Nederland (1970-2020)

Met het onderzoeksproject 'Voedsel als middel voor sociale verandering' wordt bestudeerd welke ideeën en praktijken er in het verleden circuleerden over alternatieve voedselsystemen en hoe zij een rol spelen in de voedselsystemen van de toekomst.

Affiche tegen dierenleed in de grootschalige landbouw, 1975 - 1985. Ontwerp door ©D. Groeneveld.  Affichemuseum Hoorn, inv. nr. HEN0190022.

Van marge naar mainstream

Hedendaagse initiatieven om circulaire landbouw te bevorderen of vleesconsumptie te verminderen laten zien dat ideeën en praktijken gebaseerd op natuurlijke voeding en landbouw – voor het eerste geïntroduceerd in de jaren zeventig door de Nederlandse Alternatieve Voedselbeweging - een grote rol zullen spelen in voedselsystemen van de toekomst.

Het project brengt de uitwisseling van deze ideeën tussen de marge naar de mainstream in kaart en verklaart waarom sommige ideeën nu wel voet aan de grond krijgen en vijftig jaar geleden niet. In het project komen de voornaamste onderzoeksinteresse samen: milieu-, voedsel en landbouwgeschiedenis met een focus op praktijken.

Een affiche van de Nederlandsche Vegetariërsbond, 1928 - 1930. Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG), inv. nr. IISG BG G1/33. 

Projectverantwoordelijke

Amber Striekwold is sinds oktober 2022 begonnen aan haar PhD-project 'Voedsel als middel voor sociale verandering' aan de Universiteit van Utrecht (NL).

Het onderzoek wordt gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Prof. Dr. Liesbeth van de Grift (UU) is promotor en Prof. Dr. Yves Segers (KU Leuven, ICAG) is co-promotor van dit project.

Wetenschappelijk medewerker

Amber Striekwold

Terug naar boven