En nu?

Heel wat heemkringen en landbouwmusea die in 1978 werden opgericht, bestaan nog steeds.

Vendelzwaaien voor het Jaar van het Dorp, juli 1978, KADOC - KU Leuven; Boerenbond.

Stimuleren van het middenveld

Ook volksdansgroepen, vendeliersgezelschappen en ambachtsgilden kregen een impuls die tot op vandaag verder zindert. Zelfs sommige foto- en filmclubs beschouwden de campagne als de officiële start van hun werking. Tractortreffens trekken sindsdien meer volk dan ooit tevoren.

Wapenschild Kerniel naar aanleiding van het Jaar van het Dorp, 1978, Infodoc - Informatie- en documentatiecentrum van Boerenbond en Landelijke Gilden.

Tand des tijds

En op elk dorpsfeest worden nog volksspelen en dorsvlegeldemonstraties georganiseerd, Breugeliaanse banketten ingericht, streekbieren gebrouwen en volksliederen ten gehore gebracht. Het folkloristische aspect dat zo fel bekritiseerd werd tijdens de campagne, heeft ironisch gezien de tand des tijds het best overleefd.

Demonstratie vlegeldorsen te Westrozebeke, juli 1978, KADOC - KU Leuven; Boerenbond.

Alles keert weer...

De voorbije jaren lanceerden diverse instanties soortgelijke initiatieven: de verkiezing van 'Het mooiste dorp van Vlaanderen', de 'Maand van het Platteland', de acties 'Dorp in de kijker' en 'Dorp met toekomst'... Het ene al wat luchtiger en kleinschaliger dan het andere, haalden ze allemaal hun mosterd bij het Jaar van het Dorp.

En de boer, hij ploegde voort, mei 1978, KADOC - KU Leuven; Boerenbond.

Urbanisatie schrijdt verder

De tsunami aan beton en asfalt is nochtans nooit een halt toegeroepen. Platteland en stad lopen onder impuls van lintbebouwing langzaam in mekaar over. Bedrijventerreinen en winkelcentra worden ingeplant op landbouwgrond.

Langzaam wordt Vlaanderen één grote nevelstad, een stedelijk netwerk ten koste van landbouwbelangen, natuurgebied en het dorpse karakter van het buitengebied.

Dorp wordt stad, 1978, KADOC - KU Leuven; Boerenbond.

Auteurs

Rien Emmery studeerde nieuwste geschiedenis aan de Universiteit Gent. Sinds 1 januari 2007 is hij als doctoraatsbursaal verbonden aan het onderzoekscentrum Moderniteit en Samenleving 1800-2000 van de Katholieke Universiteit Leuven. Hij werkte er aan het FWO-project 'Paradoxale landelijkheid. Ruraal wonen in Vlaanderen, 1948-1978'.

Toon Toelen studeerde Oude Geschiedenis aan de KU Leuven. Hij coördineerde vanaf 2005 tal van publieksprojecten voor CAG.

Terug naar boven