De andere provincies

Vanuit Aalst was het slechts een kleine stap naar Brabant. In 1906 waren hier al 32 syndicaten, vooral in de buurt van Oost-Vlaanderen. De herverzekering in de provincie Antwerpen ging in 1908 van start met 33 aangesloten verenigingen. In Hasselt werd hetzelfde jaar eveneens een herverzekering opgericht, maar daarover is weinig bekend.

Geit uit Saint-Hubert, 1939, Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG).

Naar Brabant

Enkele syndicaten in Brabant waren te vinden in Wolvertem, Sint-Katherina-Lombeek, Hekelgem, Lennik, Gooik, Herne, Tollembeek, Vollezele, Diegem, Nieuwenrode...

De herverzekering werd hier volgens de arrondissementsgrenzen geregeld, omdat er in het Franstalige deel van de provincie nauwelijks interesse voor bestond.

Geiten op een rijtje, 1939, Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG).

Opwijk

Ook in deze provincie stak één dorp met kop en schouders boven de rest uit. In 1907 werden in Opwijk maar liefst zes geitenbonden opgericht, goed voor 177 leden en 836 geiten. Het lidgeld bedroeg 20 centiem voor gewone leden en twee frank voor ereleden.

Onder hun taken werden het 'aankweken van een goed en zuiver ras, keuringen, tentoonstellingen, nazien der stallingen en bureel van kosteloze inlichtingen' gerekend. Een jaar later werd de Sint-Cornelis geitenverzekering opgericht om 'eene schadeloosstelling te verleenen in geval van geiten- of bokkenverlies' en 'in zekere omstandigheden het loon van den veearts te betalen'.

Ministerieel bezoek aan de geitenwedstrijd van 's Gravenbrakel, 1939, Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG).

Antwerpen

De herverzekering in de provincie Antwerpen ging in 1908 van start met 33 aangesloten verenigingen. De bekendste geitengemeenten waren Arendonk, Beerse, Berlaar, Brecht, Kalmthout, Heist-op-den-Berg, Turnhout, Retie, Rijkevorsel, Weelde, Westmalle en Zoersel.

Laven van koeien en geit, 1909, Erfgoedbank Noorderkempen.

Limburg en Wallonië

In Hasselt werd hetzelfde jaar eveneens een herverzekering opgericht, maar daarover is weinig bekend. Door de band genomen bestond de economische noodzaak voor geitenkweek in Wallonië veel minder. Om die reden is de beweging er ook nooit echt van de grond gekomen.

Bok der streek Virton, 1939, Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG).

Terug naar boven