'De Graanfluisteraars. Boeren, Bakkers & Brouwers' was een project dat liep in 2005 en 2006. Het was een initiatief van de provincie West-Vlaanderen en het Streekmuseum Westhoek. Onder dat 'Streekmuseum' vielen het Bakkerijmuseum in Veurne, Mout- & Brouwhuis De Snoek en het openluchtmuseum Bachten de Kupe in Alveringem.
'Graan' was het element dat de drie musea met elkaar verbond. In elk museum liep in de zomer van 2006 een tentoonstelling over de graanproductie en -consumptie in de Westhoek in de 19de en 20ste eeuw. CAG verzorgde de algemene inhoudelijke coördinatie en uitwerking van de tentoonstelling en het bijhorende educatieve parcours.
In het Openluchtmuseum Bachten de Kupe te Alveringem vertelde de boer over de eerste maaidorser op stoomkracht, het middagmaal in de schaduw van de gestuikte schoven, de controle van het graan dat op zolder bewaard werd. De molenaar legde het verschil uit tussen een rosmolen, een watermolen en een windmolen.
In het Bakkerijmuseum te Veurne haalde de bakker herinneringen op aan de modernisering van zijn bakkerij, hoe de machines het werk lichter maakten en toelieten het brood huis-aan-huis te verdelen.
In Mout- & Brouwhuis De Snoek te Alveringem vertelde de mouter over de ratelende katrollen die de zakken gerst naar boven trokken, de dampende kiemvloeren en het omwoelen van de geroosterde mout in de ast. De brouwer herinnerde zich nog de koperen roerkuipen, de schuimende gist en de klingelende flesjes in de bottelarij.
Voor de jongsten was een speurtocht-wedstrijd voorzien. Zij haalden op speelse wijze een diploma van hereboer, meesterbakker of meesterbrouwer en konden hun eigen gewicht in taart winnen.
Je kon het graanverhaal verder beleven in het landschap door de Graanroute te fietsen, een lus van 37 km door een heerlijk stukje Westhoek.
De herinneringen aan een grotendeels verdwenen graanwereld in de Westhoek, kregen een boek.
Het project werd gecoördineerd door Toon Toelen. Voor meer informatie kan je contact opnemen met Greet Draye.